Att välja kajak
Många tar steget från havskajak till motionskajak. Detta steg kan tyckas litet men är i själva verket en rejäl omställning i sittställning, komfort och paddelteknik.
När du väljer motionskajak ska den kännas så pass stabil att du tryggt kan jobba med benen när du paddlar.


Fotstöd
Välj helst ett fotstöd som det går att justera vinkeln på, d.v.s. lutningen mot dina fötter. Se också till att det finns en Pull-bar monterad. Du kommer förr eller senare - vartefter din teknik och sedermera ditt benarbete utvecklas - behöva trycka och dra benen växelvis mot fotstödet. Det underlättas väsentligt av en
Pull-bar (se bild).

Det finns också som alternativ att välja ett Helt fotstöd - där hela fotsulan ligger emot. Om du har lika långa ben fungerar detta ypperligt, är dina ben olika långa kan det vara bättre att välja ett Halvt fotstöd, där du lättare kan kompensera längskillnaden genom att flytta hälarna framåt eller bakåt.

Sits
En havskajak-sits är optimerad för att man ska kunna sitta långa stunder med nästan raka ben. En sits i en motionskajak är optimerad för aktiv paddling genom högre sittställning (tyngdpunkt) och en högre bakkant som möjliggör kraftigare benarbete och bålrotation

Justering
Många har nog funderat på hur skarp benvinkeln ska vara för att man ska kunna utnyttja benarbetet på
bästa sätt. Det gäller att hitta ett läge där spänsten i benet bibehålls. Pröva att sitta mot en vägg
och tryck växelvis med benen på samma sätt som i kajaken. Vinkeln på benen kan under paddling variera
mellan 110-160 grader, beroende på personliga preferenser och kraftutveckling (se bild nedan).

Undvik att justera sitsen för mycket framåt eller bakåt, då sitsens justering är viktig på sätt att den avgör kajakens läge i vattnet (tyngdpunkten). Alla tillverkare brukar ha en generell grundinställning och den ligger oftast någonstans i mitten av justeringsområdet. Börja med sitsen i mittenläge och justera fotstödet efter detta.

Är du osäker eller om kajaken uppför sig konstigt, be någon kunnig titta på dig från land när du paddlar.


En stor sittbrunn möjliggör benarbete som i sin tur främjar en god bålrotation, vilket är grunden för en bra vingteknik.

Sittbrunn på race/motionskajak respektive havskajak

Halvt fotstöd med Pull-bar

Motions/race- sits med hög bakkappa